Adana Geri

  • Mon 7th Jan 2013

 

Adana genel bilgiler

Nehirler üzerine kurulmuş şehirlerin farklı bir albenisi, kendine özgü bir havası olur. Anadolu’nun dört bir yanında bu tarz şehirlerin olduğunu biliyoruz. Amasya, Hatay gibi şehirler ilk göze çarpanlar. Bunların yanında bir de Akdeniz’in 30 km içerisinde yer alan Adana var. Adana iki milyondan fazla nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık altıncı şehri olma özelliğini taşıyor. Üzerine kurulduğu Seyhan nehri adını bir ilçesine de vermiş. Seyhan ve Ceyhan ilçelerinin ikiz kardeş gibi algılanması da adlarını bu iki kardeş nehirlerden almalarından kaynaklanıyor olabilir.

Adana’nın çok kültürlü bir yapısı var. Özellikle yaz aylarında tarım işçiliği için çok sayıda göç alıyor. Yine sanayi, turizm gibi iş olanaklarının geniş olmasından dolayı en çok göç alan illerden biri. Bunun yanında bölgenin en büyük hastanelerinden birisi olan Balcalı Devlet Hastanesi de sağlık turizminde oldukça etkili. Sadece Akdeniz bölgesinden değil; Güneydoğu Anadolu bölgesinin bazı illerinden de buraya tedavi amaçlı gelenler oluyor. Çukurova üniversitesi sebebiyle Adana’da yoğun bir öğrenci nüfusu olduğunu da söylemiş olalım. Mühendislik, tıp, güzel sanatlar ve daha birçok bölümde öğrenci alan Çukurova üniversitesi bölgenin en gelişmiş ve kapsamlı üniversitesi sayılabilir. 2011 yılında Çukurova üniversitesinin yükünü azaltmak için Adana Bilim ve Teknoloji üniversitesi kurularak mühendislik fakültelerine öğrenci alımına başladı.

Adana mutfağı

Peki, canımız adana kebap çekti diyelim. Hemen Adana’ya ucuz uçak bileti alıp güzelce bir ziyafet çektikten sonra dönmeye değer mi diye sorarsanız hemen dönmeyin deriz. Zira Adana’da tadına bakmanız gereken sadece Adana kebap değil. Adana kebap Urfa kebaptan farklı olarak içine baharat ve isot karıştırılmasıyla hazırlanıyor. Urfalılar acıyı kebabın yanında yiyorlar, Adanalılar kebabın içine karıştırıyorlar söylemi çok da yanlış değil aslında. Adana’da kebabın yanında en çok sipariş edilen içecek ise şalgam. Bu şalgam kültürü Adana’da o kadar yaygın ki; yaz sıcağında yolda yürürken bir büfenin önünde durup şalgam söyleyebilirsiniz. Muhtemelen karşılaşacağınız soru şöyle olacaktır: “Acılı mı acısız mı?” Adana şalgamı dünyaca ünlü bir marka haline de gelmiş. Birçok ülkeye ihraç edilen şalgamın en lezzetli hali tabii ki Adana’da bulunuyor.

Adana’ya özgü bir tatlı var ki; sanki Adanalıların değil de çocukluğumuzun bir parçası o. Mahalle aralarında gezip yaz sıcağında ‘Bici bici’ diye bağıran amcalara da selam olsun. Bici bici, buz ve nişastayla yapılıyor ve oldukça ferahlatıcı bir etkisi var. Zaten Adana gibi yaz aylarında sıcaklığın 40 dereceleri aştığı bir şehirde başka tatlı rahatlatmazdı. Bunların haricinde mahlûta çorbası, sıkma, yüksük çorbası, karsambaç ve karakuş tatlısı gibi Adana’ya özgü yemekler de mevcut. Doğrudan Adana’yla meşhur olmasa da gitmişken Adana’da bir ciğer yemenizi de tavsiye ederiz. Kesinlikle memnun kalacaksınız.

Adana’da gezilecek yerler

Adana’nın kebabı, şalgamı var da gezilmesi görülmesi gereken yerler yok mu? Tabii ki var. Bunlar arasında bir yer var ki; görmeden kesinlikle dönmeyin diyebiliriz. Danimarka’nın Kopenhag şehri ile İsveç’in Malmö şehri arasında kurulmuş olan 8 km’lik Oresund köprüsü dünyaca meşhurdur. Adana’daki Taş Köprü de Seyhan ve Yüreğir merkez ilçeleri arasında kurulmuştur. Roma dönemine ait olan bu muhteşem köprü 21 gözlü olarak inşa edilmiş, sonradan dolgularla bu sayı 14’e kadar düşmüştür. Köprü, birkaç sene öncesine kadar araç trafiğine açıktı.

Ramazanoğluları beyliği tarafından inşa edilmiş olan Ulu cami, Adana’nın en büyük ve en eski camisidir. Mimari olarak Selçuklu ve Memlûk uygarlıklarının etkisini gördüğümüz cami, Ramazanoğluları cami adıyla da biliniyor.

Biraz yeşil görelim, çimenlerin üzerine yayılalım diyenler için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Adana merkez parktır. Kalabalığın ve keşmekeşin içinden sıyrılıp parka ulaştığınızda bir anda bütün gürültünün kesilip yerini serin bir huzura bıraktığını göreceksiniz. Tarihi yapılara ilgi duyanlar için de Büyük Saat kulesini ve Tarihi Kazancılar Çarşısı’nı tavsiye edebiliriz. Yan yana olan bu iki yapıya bakarak tarihte kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Sıcaktan bunalan Adanalıların sıklıkla tercih ettiği gibi Seyhan nehrinin kıyısında güzel bir yürüyüş yapmak da Adana’da yapılabilecekler arasında sıralanabilir. Bunların dışında Misis mozaik müzesi, Adana etnografya müzesi, Adana çarşı hamamı gibi yapılar da ziyaret edilebilir. Keyifli gezmeler…

Adana’ya nasıl ucuz uçak bileti alırım;

Adana’ya ucuz uçak biletlerini bir ay önceden aldığınızda daha uygun olacaktır. Sabihagökçen’den Pegasus ve Anadolujet’in çok uygun promosyonlu ucuz uçak biletleri mevcut. Atatürk Havalimanı’ndan ve yeni açılan İstanbul Havalimanından Türk Hava Yolları ile yine çok uygun fiyatlara uçabilirsiniz.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk satışa açılan illerimizden birisi de Adana Havalimanıdır. 1 Mart 2019 tarihinden sonra Atatürk Havalimanından gerçekleştirilen tüm uçuşlar İstanbul yeni Havalimanına kaydırılarak aynı uçuş trafiği ile devam edecektir.

Adana Şakirpaşa Havalimanı  İstanbul, Ankara, izmir  ve Antalya’dan sonra en çok uçuş olan şehrimiz. Bu sebeple çok uçuş olan yere daha uygun bilet bulunabilir mantığı ile ucuz uçak bileti bulma şansınız daha yüksek. www.biletofisi.com üzerinden ucuz uçak biletlerini tüm havayollarını karşılaştırarak satın alabilirsiniz.

Adana Şakirpaşa Havalimanı Türkiye'nin yolcu sayısı bakımından 6. büyük havalimanıdır,

DHMİ 2018 yılı istatistiklerine göre Adana Şakirpaşa Havalimanı 2018 yılı toplam yolcu sayısı 5.626,996 kişi ile çok büyük bir potansiyele sahip.

Adana iline seyahat edecek yolcularımıza iyi yolculuklar dileriz.