Trabzon Geri

  • Mon 7th Jan 2013

Trabzon hakkında genel bilgiler

Karadeniz bölgesi denince akla ilk gelen şehirdir Trabzon. İnsanı matrak, denizi hırçın, havası her daim yağışlıdır. Yeşille mavinin dansı hiçbir zaman eksik olmaz. Hamsili pilav, hamsi buğlama, hamsi tava ve hamsiyle yapılabilecek her çeşit yemek yapılır Trabzon’da. Geleneklerine oldukça bağlı olan Trabzonlular kendilerine ait olan her şeye sıkı sıkı bağlanarak bunların Trabzon adıyla anılmasını sağlamışlardır. Bu sevgi ve bağlılık Trabzonspor’u üç İstanbul takımı arasında en büyük dördüncü futbol takımı yapmayı başarmıştır.

Trabzon Doğu Karadeniz’de yer alıyor. Komşuları güneyde Bayburt ve Gümüşhane, batıda Giresun ve doğuda Rize’dir. Kuzey kısmı Karadeniz’e bağlıdır. Trabzon merkezle birlikte Of, Sürmene, Arsin, Araklı, Yomra, Akçaabat, Çarşıbaşı, Beşikdüzü ve Vakfıkebir ilçelerinin denize kıyısı vardır. Tonya, Düzköy, Maçka, Köprübaşı, Çaykara, Hayrat ve Dernekpazarı ilçeleri ise iç kesimlerde kalıyor. Her ilçesine yeşillik hâkimdir. Denize kıyısı olmayan ilçelerde de çok sayıda dere bulunur. Trabzon’da köyler şehir merkezine çok yakın ve genellikle dağların yamaçlarında veya tepelerin üzerinde yer alır. Öyle ki; bir Trabzonlunun evine konuk olduğunuzda pencereden size köylerini gösterebilirler. Yüz ölçümü çok büyük olmasa da 800 bin civarı nüfusu vardır. Özellikle diğer şehirlerde yaşayan Trabzonluların yaz aylarını geçirmek için gelmesiyle nüfus daha da yoğunlaşır. Hele ki yayla mevsiminin açılmasıyla insanlar yaylalardaki evlerine çıkar, böylece serin ve yeşil bir yaz tatili geçirirler.

Trabzon’da gezilecek yerler deyince akla ilk olarak Sümela Manastırı geliyor. Maçka ilçesi sınırlarında yer alan manastırın ilginç bir hikâyesi var. Rivayet edilir ki; iki rahip gördükleri rüya üzerine birbirlerinden habersiz olarak yola çıkar ve buraya gelirler. Karşılaştıklarında ise rüyalarını birbirlerine anlattıktan sonra buraya bir manastır inşa etmeye başlarlar. Fatih Sultan Mehmet’in fethin ardından buraya dokunulmaması ile ilgili bir ferman yayınladığı bilinmektedir.

Trabzon turizminde oldukça önemli bir yer iştigal eden Uzungöl kartpostallarda sıklıkla gördüğümüz doğa harikası yerlerden biridir. Kışın çok soğuk olmasından dolayı çok az ziyaretçi gelir. Ancak havaların ısınmaya başladığı Nisan Mayıs aylarında canlanır. Uzungöl’de konaklayacak çok sayıda konaklama tesisi vardır. Özellikle Bungalov adlı ahşaptan yapılmış evler turistlerin hizmetine açıktır.

Güzel bir Trabzon ve deniz manzarasına karşı çay içmek isterseniz şehrin terası olan Boztepe’yi tercih edebilirsiniz. Ayrıca Trabzon kalesi, bedesten, Ayasofya müzesi gibi yerler de görülmeye değerdir. Son olarak yaylalardan bahsedebiliriz. Karadeniz dağlarının muhteşem havasını teneffüs edebileceğiniz çok sayıda yayla vardır Trabzon’da. Eğer yaz aylarında ailenizle doğanın kalbinde bir tatil yapmak istiyorsanız mutlaka yayla deneyimini yaşamalısınız. Gürültüden, kirli havadan ve keşmekeşten uzak; buz gibi suyu, bol oksijenli havası ve yeşiliyle bütün senenin yorgunluğunu atacaksınız.

Trabzon’un yemek kültürüne gelince beklendiği üzere çoğunlukla deniz ürünlerinden oluştuğunu söyleyebiliriz. Ancak koca bir şehrin mutfağının balık ve balık ürünlerinden ibaret olmadığını da belirtmemiz gerekir. Trabzon’un en meşhur yemekleri arasında karalahana sarmasını sayabiliriz. Karalahana sarması, diğer bütün sarma ve dolmalardan farklı bir lezzete sahiptir. Bir diğer meşhur yemek de Akçaabat köftesidir. Ülkenin dört bir yanına yayılan bu yemeğin aslını koruyabilmek için yakın zamanda patenti alındı. Köfte sevmeyeni bile bağımlı yapan köfteyi mutlaka tatmalısınız. Yine Trabzon’la meşhur olmuş bir diğer yemek de muhlamadır. Mısır unu, tereyağı, kaymak ve peynirle yapılan Trabzon muhlaması Rize’ninkine göre biraz daha farklıdır. Hangisininkinin daha güzel olduğunu test etmelisiniz.

Bizim kültürümüzde ekmeğin farklı bir yeri vardır ve hemen her yemeğin yanında ekmek tüketiriz. Vakfıkebir ekmeği bu zengin ekmek kültürümüzün önemli öğelerinden biridir. Hemen hemen herbölgede Trabzon ekmeği olarak adını duyurmuş ekşi maya ekmeğini bilmeyen yoktur. Son olarak malzemeleri özenle seçilmiş Sürmene pidesini sayabiliriz.

Kendine özgü kültürü ve doğasıyla mutlaka görmeniz gereken şehirlerden biridir Trabzon. Unutamayacağınız birkaç günlük tatil geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

 

Trabzon’a ucuz uçak biletini nasıl ve ne zaman almalıyım.

 

Trabzona ucuz uçak biletlerini biletofisi.com dan kolaylıkla satın alabilirsiniz.

Trabzon uçak biletleri, yolcu yoğunluğu sebebiyle yaz sezonu, okul tatil dönemleri gibi zamanlarda pahalı olabilmekte.

En ucuz Trabzon uçak biletini alabilmeniz için ortalama birbuçuk ay öncesinden biletinizi satın almanız öneririz.

Planlarınızın değişkenlik gösteriyorsa değiştirilebilir ekonomi bileti almanız tavsiye edilir.

Trabzona Istanbul Havalimanı’ndan Türk Havayolları, Sabihagökçen’den Anadolujet ve Pegasus Havayolları uçuş gerçekleştirmekte, Sunexpress havayolları İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan Trabzona direk sefer düzeblemektedir. 

Trabzona ucuz uçak biletlerini biletofisi.com dan kolayca alabilirsiniz. Tüm sorularınız için 0850 333 1 736 çağrı merkezini arayabilir, info@sembilet.com  üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Trabzona uçacak yolcularımıza şimdiden iyi uçuşlar dileriz.